lördag 25 december 2010

En liten jultanke...

Så här i juletider då många tänker på om de fick de julklappar de önskade sig eller inte, om man ätit för mycket julmat eller om bensinpriset är för högt tänkte jag berätta för er om någon som har det lite sämre ställt och som förtjänar en extra tanke nu under julen. Många av de lågavlönade arbetare i Dubai har skrivit kontrakt på flera år utan möjlighet att åka hem och besöka sina familjer. De firar julen i sina arbetsläger utan julklappar eller julmat eller med att arbeta, utan något helgtilllägg.

Innan jag åkte tillbaka till Sverige pratade jag med en av tjejerna på den nagelsalong jag brukar gå till. Hon är gravid och ska föda den 1april. Hon och hennes man åker tillbaka till sitt hemland i början på februari så att hon ska kunna vara nära sin familj när hon föder sitt första barn, en pojke. När hennes son är född kan hon stanna med honom i sitt hemland i tre månader sedan måste hon lämna sin son och sin man för att åka tillbaka till Dubai för att arbeta då hon har ett år kvar på sitt kontrakt. Hennes man vars kontrakt är slut stannar kvar i hemlandet och tar hans om sonen då han inte längre har något arbete att återvända till. Om hon vill kan hon åka och besöka sin son och sin man en gång under året men det är  inte så troligt att hon kan göra det då hon själv måste bekosta biljetten hem som är väldigt dyr.

När man tänker på dessa människors livssituation och vad de måste gå igenom känns julklappar, julmat och allt annat vi funderar över inte längre lika självklart, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar