måndag 7 februari 2011

Are You Reckless?

Det händer ju en hel del trafikolyckor här i Dubai p.g.a att folk inte kan köra ordentligt.  Man kör för snabbt, använder inte säkerhetsbälten och man tar farliga och onödiga risker när man kör bil. Man har därför börjat med en del kampanjer för att på olika sätt få folk uppmärksamma på den bistra verkligheten att tre personer dör varje dag i UAE p.g.a personer som kör vårdslöst.

Den senaste kampanjen är en 50 sekunder lång radioreklam som sänds både på engelska, arabiska och hindi. Reklamen är gjord av en organisation som drivs av volontärer så problemet är att ingen radiokanal vill sända reklamen gratis utom de kanaler som drivs av myndigheterna. Det tråkiga är därför att många av dem som verkligen skulle behöva få sig en funderare över vad som händer om man tar risker i trafiken aldrig får höra reklamen då de lyssnar på andra radiokanaler!


Listen!


Förutom denna reklam har man börjat sätta upp skyltar längs med motorvägen som uppmanar bilister att använda säkerhetsbälten. Man har i tv berättat om vikten att använda bilbarnstolar och spänna fast sina barn med säkerhetsbälte i bilen. Ett av sjukhusen här i Dubai har även köpt in ett stort antal bilbarnstolar för att lära nyblivna föräldrar lite trafikvett och hur man använder en bilbarnstol. Det senaste tiden har det även varit en ganska het debatt här i Dubai då fler och fler har börjat uppmärksamma föräldrar som kör i höga hastigheter med sina barn som utan säkerhetsbälte hänger ut genom bilfönstret medan de själva sitter säkert fastspända och kör.

Det tråkiga med hela denna debatt och det faktum att många kör vårdslöst är att det inte bara är människor från fattiga u-länder där man kanske inte lärt sig om vikten av att köra säkert utan att det lika ofta är västerlänningar.  Man tycker att britter, svenskar och amerikanare borde fått lära sig allt om trafikvett i sitt hemland och veta farorna med att ha ett barn som leker i bilen utan säkerhetsbälte! Hade jag haft barn här i UAE vet jag inte om jag hade vågat låta mitt barn åka med i någon annans bil för här kan man inte lita på att någon från ett land i väst inte blivit så pass "lokal" att de glömt hur man använder ett säkerhetsbälte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar